Jeugdbrandweer oefent bij Gemeentewerf in Dieren

DIEREN – Een zeer grote brand waar 4 ploegen van de jeugdbrandweer hun handen aan vol hadden was het scenario voor een grote gemeenschappelijke oefening van Jeugdbrandweer Rheden en Zevenaar.

Rond 19.45 werd de jeugdbrandweer gealarmeerd. Ter plaatsen bleek er al een grote brand te zijn. Meerdere jeugdbrandweer ploegen kwamen ter plaatsen om de brand te bestrijden. Er was door een omstander een harde knal gehoord. Een ploeg van Jeugdbrandweer Zevenaar rukte uit. Bij de gemeentewerf aangekomen werden ze geconfronteerd met het 1e obstakel: het hek was gesloten. Al snel werd de beheerder gevonden die het hek voor ze kon openen. De beheerder kon vertellen dat hij een harde knal had gehoord en dat er brand was. Ook miste hij een aantal medewerkers. Ploeg 1 begon zijn verkenning en stelde meerdere brandhaarden vast. De brand werd daardoor opgeschaald naar middelbrand en een 2e ploeg werd gealarmeerd.

Het scenario bevatte meerdere obstakels. De waterwinning moest worden opgezet deze bevond zich buiten het hek. Achter een van de deuren van de gemeentewerf was een gasfles ontploft en stond een elektrische wagen in brand. Achter een tweede deur een opslagplaats met allerlei verkeersborden woedde een flinke brand en lag een slachtoffer tussen de stellingen. Het slachtoffer was echter dermate zwaar dat deze niet door het eerste het beste jeugdbrandweerlid naar buiten verplaatst kon worden. De brand had vervolgens ook een doorslag naar de achterkant van het pand. Een 3e ploeg (de jeugdbrandweer van Rheden) werd ingeschakeld en kort daarna ook een 4e ploeg. De 4e ploeg ontfermde zich in eerste instantie over het slachtoffer en droeg deze over aan de ambulance.

Jeugdbrandweer Rheden parkeerde hun TS aan de achterzijde van het pand. Aldaar stond het pand ook in lichterlaaie. Zij moesten de waterwinning betrekken bij de 1e tankauto. Eenmaal in het pand troffen ze in een nis nog een slachtoffer aan. Twee man werden ingezet om het slachtoffer te redden waar de andere twee hun dekking gaven. Daarna voorkwamen ze dat de brand zich verder uitbreidde.

De brand achter de 1e en 2e deur had ook nog een doorslag naar een bovenverdieping. De 2e ploeg ter plaatse voerde een inspectie uit van de bovenverdieping. Boven bevond zich achter een deur nog weer een brandhaard. Tezamen met de 4e ploeg werd dat vertrek geopend en werd het 3e slachtoffer gered. Het hele scenario was goed doordacht opgezet en was een uiterst leerzame oefening voor de Jeugdbrandweer waarbij 4 bevelvoerders met hun ploeg moesten samenwerken.

Gelukkig was dit allemaal een oefening tussen jeugdbrandweer Rheden en Zevenaar. Met zulke oefeningen oefent de jeugdbrandweer om speciale technieken te verbeteren. De jeugdbrandweer vond het een leuke en leerzame oefening.

Heb jij interesse in de brandweer en ben jij tussen de 12 en de 18 jaar oud? Dan kun jij bij de jeugdbrandweer. Je krijg een echt pak en mag mee in een echte brandweer wagen. Ook word je geleerd hoe je een brand het veiligst en het beste kunt bestrijden. Meld je aan door te mailen naar RHEDEN@jeugdbrandweer.nl of via een persoonlijk bericht via de Facebookpagina van Jeugdbrandweer Rheden.

Bekijk hier de foto’s die door Wouter Rijnbende en Drone-GLM zijn gemaakt.